Blog: Nagyobb eséllyel lesz depressziós, aki tinédzserként fogamzásgátlót szedett

Egy friss kutatás eredménye szerint a tinédzser korban szedett hormonális fogamzásgátló tabletták használata növeli a felnőttkori depresszió esélyét. Azok a nők, akik tizenévesen tablettát szedtek, évekkel később nagyobb eséllyel tapasztalják a depresszió tüneteit.

Ha valaki tinédzserként rendszeresen hormonális fogamzásgátlót szedett, akkor is nagyobb lesz a depresszióra való hajlama felnőttként, ha évekkel korábban abbahagyta a tablettaszedést – állítja a University of British Columbia friss tanulmánya. A kutatás során 1200 nőt vizsgáltak meg, eredményeik pedig azt mutatták, hogy a fiatalon fogamzásgátlót szedő nők 1,7-szer nagyobb valószínűséggel váltak depresszióssá a későbbi életükben, mint azok a nők, akik csak felnőttként használták ezt a védekezési módszert.

A kutatás vezetője szerint az eredmények egyértelműen bizonyítják, hogy még mindig óvatosan kell bánni a hormonális fogamzásgátlók alkalmazásával, és sokat kell még tanulni és kutatni a hosszútávú hatásaikról. Felhívta a figyelmet arra a súlyos problémára is, hogy még mindig nem ismerjük a hormontartalmú tabletták összes mellékhatását – ez pedig kifejezetten a nőket veszélyezteti, akik egyébként is kétszer hajlamosabbak a depresszióra, mint a férfiak.

A friss kutatás állításait további tanulmányokkal próbálják bizonyítani, jelenleg is dolgoznak azon, hogy további, egyértelmű összefüggéseket találjanak a hormononális fogamzásgátlás és a depresszió kialakulása között. Most például olyan 13 és 15 év közti fiatal lányokat toboroznak egy készülő tanulmányhoz, ami három éven keresztül rögzíti a hormonszintjüket és érzelmi jólétüket.

Fontos, hogy a nők tudjanak orvosaikkal beszélgetni a fogamzásgátlással kapcsolatos aggályaikról, és szakember segítségével tudják kiválasztani a számukra legideálisabb módszert a születésszabályozásra.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

Forrás: https://www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/teen-birth-control-depression-study-ubc-1.5263556?fbclid=IwAR1cQ3IRAxfEXqXT0XWQNhH2LwH6kh54vkm67UPo5DuHoCuGDiXjJ5vaVeA

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 10. 16. 16:07 (Utolsó frissítés: 2019. 10. 16. 16:23)