Blog: A depresszió megöli a boldogságra való képességed

Ha sok negatív hatás vagy épp stressz éri az embert, nem meglepő, hogy idővel depresszióba esik.  Brit tudósok szerint a boldogság a génjeinkben van kódolva, de a depresszió megakadályozza, hogy képesek legyünk átélni.
 

Felerészt a genetika, felerészt a környezeti hatások

Az Edinburghi Egyetem kutatócsoportja 973 ikerpár segítségével azt vizsgálta, hogy mitől függ igazából a boldogság megélésének képessége. Kiderült, hogy ezt ötven százalékban a génjeink határozzák meg ugyanúgy, mint bizonyos más személyiségjegyeket, például a nyugodtságot. Tim Bates, a kutatás egyik vezető résztvevője szerint a másik 50%-ért az emberi kapcsolataink felelősek, így a külső hatások igencsak befolyásolják az életminőségünket.

 

Van, hogy beborul az ég…

A túl sok munka, a folyamatos stressz, a családi problémák hosszú távon mind olyan megterhelést jelentenek, amit nehéz feldolgozni. Idővel pedig egyedül nem is lehet. Ekkor jön el az a perc, amikor az élet sivárnak, a problémák nyomasztónak és az egész mindenség olyan kilátástalannak tűnik. Sokan ilyenkor úgy érzik, semmire sem jók, és nincs igazi jövőképük. Ha csak egy napig tart az ilyen állapot, az még nem gond, néha mindenki leereszt egy kicsit. De ha hetekig is elhúzódik, vagy gyakorta visszatérnek a rossz gondolatok, alvászavar, hangulatingadozás, étvágy- vagy figyelemzavar alakul ki, mindenképpen érdemes segítséget kérni, hiszen a depresszió egyszerűen megsemmisíti a boldogságra való képességünket és ez végzetes is lehet. Ráadásul – a boldogságra való képesség mellett – a depresszió is a génjeinkbe van kódolva, azok, akiknek a családján belül volt már ilyen eset, 20%-kal gyakrabban válnak maguk is beteggé. 


Szakértő segítséggel gyógyítható csak

Aki átélt már depressziós időszakot, biztosan hallotta már a családjától, barátaitól, hogy „össze kéne magát szednie”. No igen, ez roppant egyszerűnek és jól hangzik, csak míg egy átmeneti depresszív hangulati szakaszból akár egyedül is kievickél az ember, addig a valódi depresszió ellen egyáltalán nem hat. Sőt, erősíti az önértékelési problémákat. Ha egy hozzánk közel állón a depresszió klasszikus tüneteit látjuk, vagy csak tudjuk, hogy bajban van, inkább segítsünk neki abban, hogy szakértőhöz, pszichiáterhez vagy klinikai pszichológushoz forduljon, még akkor is, ha idegenkedik ettől. Az orvosi segítség nagyon fontos, hiszen a kezeletlen depresszió nagyon el tud durvulni, akár az öngyilkosságig is eljuthatnak a betegek.

Ahhoz, hogy egy depressziós meggyógyuljon – vagy legalább jól legyen – egy dolog kell, de az nagyon. Ez pedig az őszinteség. Ha a beteg eltitkol valamit az orvosa elől, máris rontja a saját esélyeit a gyógyulásra, hiszen a szakember annak alapján állítja össze a kezelési tervet, amit megtud a másik féltől. Nem kell rögtön arra gondolni, hogy a pszichiáter teletömi az embert gyógyszerrel, bár tény, hogy bizonyos biokémiai okoknál szükség van a bogyókra. Manapság már nagyon modern szerek vannak, melyekkel például lehet autót is vezetni és nem alszik tőlük az ember egész nap, szóval nincs mitől tartani. Az orvos nem bedrogozni akarja a betegét, hanem meggyógyítani, gyógyszeres terápia esetén mindig hallgass rá!
 

Van, hogy a beszélgetés elég

Egy másik módszer a depresszió kezelésére a pszichoterápia, melynek során a szakemberek segítenek feldolgozni a negatív életérzést kiváltó kudarcélményeket, helyreállítani az önértékelést és a világba vetett hitet. Legalábbis konyhanyelven ezt teszik. Segítségükkel ismét megtalálhatjuk azokat a dolgokat, amelyek boldoggá tesznek minket, hogy a génjeinktől függő 50%-ot kiegészíthessük 100%-ra! – „A vizsgálatok alapján kijelenthetjük, hogy ha valaki boldogabbnak akarja érezni magát, akkor elsősorban önmagát kell figyelnie. Azt, hogy milyen viselkedési formák segítenek őt magát boldogabbá tenni a társas kapcsolatok terén. Keresni kell más emberek társaságát. Nem feltétlenül tömegre gondolok, elég néhány olyan ember is, akik megnyugtatnak minket a jelenlétükkel. A legfontosabb pedig az, hogy mindig tartsuk számon, milyen jó dolgok értek minket aznap, így tudnak azok még boldogabbá tenni minket”. – nyilatkozta Tim Bates, az Edinburghi Egyetem munkatársa kutatásuk eredményéről.

Ha tetszett Önnek a cikkünk, kérjük, ossza meg, hogy ismerősei is hozzáférhessenek!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 03. 20. 13:38 (Utolsó frissítés: 2020. 07. 06. 12:51)

Várja önt:
Dr. Martonosi Anasztázia
Dr. Martonosi Anasztázia