Blog: Tudtad? A brit királyi családot sem kíméli ez a súlyos betegség!

Körülbelül 45 millió embert sújt világszerte a rosacea. A gyógyíthatatlan bőrbetegség nemcsak az átlagembereket kínozza, de maga Vilmos herceg is ebben szenved!

Gyerekkora óta rendszeresen szerepel az újságok címlapjain és tévécsatornák műsoraiban, így nem csoda, hogy egyre több embernek tűnt fel az, hogy Vilmos herceg arca igen gyakran vöröses színű. Ez azonban nem olyan bőrszínváltozás, mint amikor valaki elpirul, vagy leég a napon. Szakértők szerint a herceg örökletes rosaceában szenved, ahogy annak idején édesanyja, Diana hercegnő is, de öccse, Harry herceg bőre is érintett. Az észak-európai ősökkel rendelkező embereket statisztikailag egyébként is gyakrabban sújtja ez a betegség, mint azokat, akik a mediterraneumból származnak.

A rosacea miatt a bőr szinte folyamatosan gyulladt állapotban van, főként az orcákon, az orron és a homlokon vehetők észre a betegség jelei.  Az enyhe fokú rosacea – mint amilyen Vilmos hercegnek van – akkor válik erőteljesen láthatóvá, ha a beteg fűszeres ételeket vagy alkoholt fogyaszt, netán túl sok stressz éri, ezek ugyanis felerősítik a tüneteket. Ugyancsak ront a bőr állapotán a nem megfelelő ápolószerek használata is, a rosaceás bőr ugyanis sokkal érzékenyebb az irritációra, mint az egészséges felhám.  Előrehaladott állapotban már külső tényezők nélkül is megmarad az orr és az orcák vörössége.


Gyógyíthatatlan, de kezelhető

Bár a rosacea ellen még nem találták meg a gyógymódot, van mód a tünetek visszaszorítására.
A betegségnek több típusa van.
A pustulosus rosaceában szenvedő betegeknek a gyógyszerek és a lokálisan alkalmazott kezelések segítenek.
A ritkábban előforduló, az arcot eltorzító phymatosus rosacea esetében a fényterápia és a lézeres kezelés hoz enyhülést.
Erythematotelangiectatic rosacea ellen a legegyszerűbben úgy lehet felvenni a küzdelmet, ha a beteg kerüli az alkoholt, a fűszereket és a cigarettát, tartózkodik az erős napfénytől, valamint a túlparfümözött kozmetikumoktól és a savtartalmú arctisztítóktól.
Az okuláris rosacea először tünetmentes, de később a szem kötőhártyája bevörösödik, a látás emiatt veszélybe kerülhet. Ez az állapot alacsony dózisú helyileg alkalmazott antibiotikummal kezelhető. Az azonban fontos, hogy enyhe bőrtünetek esetén is megvizsgálják a szem rosacea érintettségét.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 01. 31. 15:25 (Utolsó frissítés: 2019. 01. 31. 16:13)