Blog: 3 lépés, hogy boldogabb életet élj!

Összevissza eszel, mindig ugyanazt a hibát követed el, vagy többnyire nehezen jössz ki az emberekkel? Foghatod ezt a körülményekre, de nem biztos, hogy ez csak a környezet hibája. Sőt, sokkal inkább a fejedben kell rendet raknod, ha ezen változtatni akarsz, hogy könnyebb és jobb legyen az életed.

Rengeteg információ ér minket nap, mint nap és nem könnyű kiválogatni a valóban értékeseket. Ráadásul ezek után még be is kell ezeket építeni az életünkbe és felül kell írnunk a korábban berögződött tudást. Komoly kihívás előtt áll az, aki meg akarja változtatni gondolkodását. A megfelelő mentális modell nélkül azonban nehéz átlátni a problémát, felmérni a változtatás előnyeit és komolyan eldönteni azt, hogy végig kell csinálni a folyamatot. Megéri végigcsinálni ezt a kihívást – akár szakértői segítséggel is -, hiszen egy új életet kaphatunk, ha megszabadulunk a rossz szokásoktól.


Emberéletet is menthet a változás

A mentális modellek segítenek az agynak a mindennap érkező óriási mennyiségű információ feldolgozásában. Egyfajta lencseként működnek, amelyeken keresztül a világot látjuk. Az életünk során korábban kialakult mentális modellek egy adott és megszokott szinten engedik csak át az új dolgokat. Ezen „szűrők” működését mi sem mutatja jobban, mint Dr. Semmelweis Ignác esete, aki az 1840-es években Bécsben dolgozott orvosként. Akkortájt a kórházi doktorok úgy gondolták, hogy minden – műtét és szülés utáni – lázas eset valamiféle belső problémára utalnak. Semmelweis azonban rájött, hogy ha egy halott boncolása után fertőtlenítőszeres kézmosást alkalmaz, a következő beteg jó eséllyel túléli a vele való találkozást. Akkoriban azonban erről képtelen volt meggyőznie az orvostársadalmat, holott ma már tudjuk, határozottan igaza volt. A kollégái azonban egyszerűen úgy gondolták, hogy megbolondult, hiszen ők a saját berögzült gondolkodásmódjukat követték. Később, mikor Louis Pasteur tudományosan is bebizonyította, hogy a betegségek jelentős részét kórokozók okozzák, lassan átalakult az orvosok mentális modellje, és elfogadták a kutatási eredményeket, majd beemelték a rutinjukba a kézmosást.


Lépésekben könnyebb haladni

A mentális modellekben bekövetkező változások mélyebbek, mint a hagyományos gondolkodás. A legjobb, ha a már meglévő modellen belül kezdjük el a változtatást apránként. Így nem alakul ki komolyabb ellenállás az új dolgokkal szemben, hiszen a gondolkodás átalakulása belső feszültséget eredményezhet, amit nem könnyű feloldani.

Az első lépés a mentális modell megváltoztatásában a mögöttes gondolkodás elmozdítása. Ezek a feltételezések, melyek mindig befolyásolják döntéseinket. Ha egy megrögzötten pesszimista ember meg tudja változtatni gondolkodását, és nem mindenről a rossz dolgok jutnak eszébe, hanem a pozitív lehetőségek is, máris elmondhatjuk, hogy jó úton halad.

A második lépés az, hogy az új mentális modellhez társítsunk egy-egy biztos pontot a jelen, a jövő és a haladás szintjén. Erre azért van szükség, hogy tudjuk mihez viszonyítani a fejlődésünket. A JELEN modelljében egy adott problémának a felismerésére van szükség, míg a JÖVŐ-ben ezen probléma megoldását kell megtalálni. A harmadik rész a HALADÁSé, mely az első két modell közti átmenetet képviseli és azok számára ad iránymutatást, akik már felismerték a változtatás szükségességét, de még nem tudják, hogy tegyék meg az első lépéseket az új irányba.

A harmadik lépés nem más, mint az új program beépítése a gondolkodásba. Ez természetesen nem megy egyik napról a másikra, sőt megvilágosodás útján sem működik. Az embernek magának kell meglátnia, hogy milyen pozitív változásokat hoz az új mentális modell a különböző helyzetekben és kihívásokban. Ahogy Albert Einstein mondta: „Nem tudjuk megoldani a problémákat olyan gondolatokkal, amelyeket abban a pillanatban hoztuk létre.” És neki mindig igaza van!

Ossza meg cikkünket, hogy ismerősei is hozzáférjenek!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 09. 01. 11:14 (Utolsó frissítés: 2017. 09. 01. 11:14)